Το μυστικό της επιτυχίας του Shen

Με την πρώτη ματιά το SHEN μπορεί να σας φανεί απλά σαν μία ακόμα ‘ενεργειακή μέθοδος’ ή ‘ενεργειακή ψυχολογία'. Δεν είναι όμως. Η θεωρία του SHEN διαχωρίζεται από οτιδήποτε γνωρίζαμε ή καταλαβαίναμε μέχρι τώρα, τόσο για το σχηματισμό του ανθρώπινου ενεργειακού πεδίου, όσο και για τα συναισθήματα και το γιατί μας επηρεάζουν στον τρόπο που λειτουργούμε.

Το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας του SHEN βρίσκεται στη Θεωρία της Δυναμικής των Συγκινήσεων που καθοδηγεί τον θεραπευτή στην συνολική προσέγγισή του, όπως ακριβώς η γνώση του της Φυσικής του Βιοπεδίου τον καθοδηγεί στην ακριβή τοποθέτηση των χεριών του στο σώμα του θεραπευόμενου. Το SHEN είναι μοναδικό γιατί μας βοηθά να κατανοήσουμε με μοναδικό τρόπο το πώς οι συγκινήσεις επηρεάζουν το σώμα μας και ορίζουν τη συμπεριφορά μας. Το SHEN διαφέρει ριζικά από τη συμβατική ψυχοθεραπευτική και ψυχιατρική τοποθέτηση. Η λογική της θεραπείας του SHEN βασίζεται σε χρόνια προσεκτικής, λεπτομερούς, παρατήρησης των επιπτώσεων των συγκινήσεων. Το 1978, για πρώτη φορά ανακάλυψα ότι μπορούσα να εκτονώσω ένα συναισθηματικό τραύμα με την ενέργεια που υπάρχει στα χέρια μου. Ήδη από τότε άρχισα να βλέπω, από μια εντελώς νέα και ορθολογική προοπτική, τον εσωτερικό μηχανισμό των ανεπίλυτων συγκρούσεων και των φαινομενικά αυτοκαταστροφικών ανθρώπινων συμπεριφορών. Η εγκυρότητα των απόψεών μου έχει αποδειχθεί με πάνω από δεκαοχτώ χρόνια κλινικής έρευνας στο SHEN, πρώτα από εμένα και αργότερα από πολλούς άλλους.

Οι περισσότερες προσεγγίσεις της ψυχολογίας και της εξέλιξης της συμπεριφοράς ακολουθούν την παραδοχή ότι, εάν καταλάβουμε γιατί είμαστε έτσι όπως είμαστε, μπορούμε να αλλάξουμε. Αυτές οι προσεγγίσεις απαιτούν συνήθως πολύ χρόνο, είναι δύσκολες, και σπάνια λειτουργούν με τον τρόπο που θα θέλαμε. Μαθαίνοντας τους λόγους της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς μας, πολύ συχνά δοκιμάζουμε να την καλύψουμε με νέες συμπεριφορές. Στη συνέχεια, κουβαλάμε συσσωρευμένες όλες τις προηγούμενες συμπεριφορές μας, προσπαθώντας με κόπο να παρακάμψουμε τις παλιές και να εφαρμόσουμε τις νέες.

Έχω αποδείξει επανειλημμένα ότι ανεπίλυτες εσωτερικές συγκινήσεις από προηγούμενα γεγονότα ελέγχουν την τρέχουσα συμπεριφορά μας, τουλάχιστον τόσο, όσο ο νους και οι σκέψεις μας. Πιστεύω (όπως ακριβώς πίστευε και ο Fritz Perls) ότι προκειμένου να απαλλαγούμε επιτέλους από μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, τα οδυνηρά συναισθήματα που την προκαλούν θα πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια και να βιωθούν, ώστε να χάσουν τη δύναμή τους και να πάψουν να μας εξουσιάζουν. Μόνον τότε θα φύγουν και θα μας αφήσουν ήσυχους. Πιστεύω επίσης ότι αυτό προσπαθούμε συνεχώς να το κάνουμε όταν, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, βρίσκουμε τον τρόπο ώστε οι άνθρωποι και τα γεγονότα γύρω μας να γίνονται το έναυσμα για να φέρνουμε στην επιφάνεια και να καλλιεργούμε τα παλιά επώδυνα συναισθήματα. Συνήθως όμως αυτό δεν βοηθάει. Αντίθετα, πολώνουμε τα συναισθήματα που αναδύονται γύρω από τρέχοντα προβλήματα, κατηγορούμε τους άλλους ότι κάνουν λάθος και επαναλαμβάνουμε τον παλιό, εσωτερικό πόνο μέσα από μια νέα σύγκρουση. Η σύγκρουση ποτέ δεν επιλύεται, επειδή η πηγή της και η κινητήρια δύναμή της βρίσκονται μέσα στα συναισθήματα που παραμένουν μέσα μας από ένα παλιό ξεχασμένο γεγονός που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει.

Στο SHEN έχουμε έναν πολύ πιο γρήγορο και καλύτερο τρόπο. Στο SHEN, τα συναισθήματα που αναδύονται από τρέχοντα εξωγενή προβλήματα της ζωής μας, μεταφέρονται στο κρεβάτι του SHEN όπου οι ανεπιθύμητες συγκινήσεις μπορούν τώρα να εστιαστούν πάνω στα γεγονότα του παρελθόντος, να βιωθούν ακίνδυνα, να επιταχυνθούν, και να περαιωθούν ώστε να φύγουν από μέσα μας. Το SHEN είναι ένα ισχυρό μέσο για πραγματική και γρήγορη αλλαγή, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολη μπορεί να είναι η αυθεντική αλλαγή με τη βοήθεια του SHEN.

Καθώς εκπαιδεύεστε στο SHEN και προχωράτε, αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσετε και θα διασχίσετε τουλάχιστον κάποιες από τις δικές σας εσωτερικές πύλες φόβου, θλίψης, ντροπής και αδυναμίας. Θα νιώσετε ένα βαθύ αίσθημα χαράς, αφήνοντας πίσω το συγκινησιακό αυτό φορτίο.

Καλώς ήλθατε στο ταξίδι σας στο μονοπάτι του SHEN.

Richard R. Pavek