Η θεραπεία SHEN

Το SHEN είναι μία μοναδική ενεργειακή επέμβαση που απαλλάσσει το σώμα από οδυνηρές μπλοκαρισμένες συγκινήσεις και μας βοηθάει να ανακτήσουμε τη συγκινησιακή μας υγεία.

Παλαιότερα, οι άνθρωποι δεν ασχολούνταν καθόλου με τα συναισθήματά τους, και βέβαια δεν προβληματίζονταν για το πώς λειτουργούν, πώς επιδρούν, και πώς ελέγχονται. Στις μέρες μας, όμως, η επιστήμη της νευροφυσιολογίας προσφέρει πλήθος δεδομένων, που αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν την αλληλεπίδραση των συναισθημάτων και των σωματικών και νοητικών λειτουργιών.

Το 1970, ο Richard R.Pavek, μέσα από μια τυχαία ανακάλυψη, ανέπτυξε τη μέθοδο SHEN, η οποία βασίζεται στην αλληλεπίδραση του ανθρώπινου ενεργειακού πεδίου και των συναισθημάτων/συγκινήσεων, που επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή μας.

Στην κλινική του έρευνα, ο R. R. Pavek παρατήρησε ότι οι καταπιεσμένες οδυνηρές συγκινήσεις, που οφείλονται σε άγχος ή συγκινησιακό τραύμα, πυροδοτούν μια αυτόματη μυϊκή σύσπαση (Auto-Contractile Pain Reflex) στο μέρος εκείνο του σώματος που συνδέεται με το συγκινησιακό τραύμα, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται και να παραμένουν μέσα στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και για χρόνια. Αυτή η αυτόματη μυϊκή σύσπαση είναι η αντίδραση του σώματος στην προσπάθειά του να προστατευθεί και να ελαχιστοποιήσει τον τραυματισμό των ιστών. Με παρόμοιο τρόπο, το σώμα εγκλωβίζει και τις συγκινήσεις, προκειμένου για να προστατευτεί από αυτές. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν αγγίζουμε μία καυτή ηλεκτρική εστία η ένα αιχμηρό αντικείμενο ή όταν αντιμετωπίζουμε οδυνηρές συγκινησιακές καταστάσεις. Η αντανακλαστική κίνηση έχει μικρή διάρκεια και συνήθως υποχωρεί μόλις η απειλή περάσει. Το πόσο γρήγορα υποχωρεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όταν μια εμπειρία είναι ιδιαίτερα έντονη ή επαναλαμβάνεται, η φυσιο-συναισθηματική σύσπαση υποχωρεί πιο αργά ή δεν υποχωρεί καθόλου, και παραμένει στο σώμα μας σαν ένταση ή άγχος. Νέες οδυνηρές εμπειρίες προκαλούν νέες συσπάσεις, οι οποίες, παραμένοντας στο σώμα, προστίθενται στην αρχική ένταση. Έτσι, στη διάρκεια της ζωής του, το άτομο υποχρεώνεται να κουβαλάει ένα διαρκώς αυξανόμενο συγκινησιακό φορτίο, με μεγάλες συνέπειες, τόσο στην ψυχολογική, όσο και τη φυσική κατάστασή του.

Όταν τα οδυνηρά συναισθήματα παραμένουν μέσα στο σώμα μας, επηρεάζουν τις σκέψεις μας, τη συμπεριφορά μας και τις δραστηριότητές μας. Ένας ¨θυμωμένος¨ άνθρωπος μπορεί να φερθεί βίαια για μια ασήμαντη αφορμή. Το άτομο που δεν έχει θρηνήσει το χαμό του αγαπημένου προσώπου, μπορεί να γίνει, είτε εξαιρετικά ευσυγκίνητο σε σχεδόν αδιάφορα γεγονότα, ή αντίθετα, να μην μπορεί να νιώσει λύπη. Έχουμε άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν φυσιολογικά, που δεν μπορούν δηλαδή να βιώνουν και να εκφράζουν συναισθήματα που συνδέονται με τη σημερινή τους πραγματικότητα, δηλαδή, με ό,τι τους συμβαίνει στο παρόν, αλλά είναι δέσμιοι των συγκινήσεων του παρελθόντος.

Τα οδυνηρά, εγκλωβισμένα στο σώμα, συναισθήματα αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη κάθε μορφής εθισμού. Ενθαρρύνουν έτσι την εξάρτηση από το αλκοόλ και τις ουσίες, αλλά και τις εξαρτήσεις από συμπεριφορές. Δημιουργούν άτομα που είναι ευάλωτα σε συμπεριφορές συνεξάρτησης και άτομα που υποφέρουν από άγχος, ένταση, φοβίες, και κατάθλιψη. Όταν, τέλος, παραμένουν για πολύ καιρό στο σώμα μας, μετατρέπονται σε ψυχοσωματικές διαταραχές. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, οι χρόνιοι πόνοι, οι ημικρανίες, οι πόνοι της περιόδου, η σπαστική κολίτιδα, αλλά και οι αϋπνίες, η εξάντληση, τα διατροφικά προβλήματα και οι σεξουαλικές διαταραχές έχουν συγκινησιακό υπόβαθρο.

Το SHEN χρησιμοποιεί την ενέργεια Τσι (CH,I ), το ανθρώπινο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ή βιοπεδίο, για να χαλαρώσει τους ιστούς και να εκτονώσει τόσο το φυσικό, όσο και τον συναισθηματικό πόνο, που είναι εγκλωβισμένοι στο σώμα.

H θεραπεία SHEN επιτυγχάνει με ασφάλεια τη συγκινησιακή αποκατάσταση από τα έντονα ψυχολογικά τραύματα της παιδικής ηλικίας, τη σεξουαλική κακοποίηση, ή το πένθος για την απώλεια σημαντικών προσώπων. Βοηθάει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση διαταραχών που έχουν συγκινησιακό υπόβαθρο, όπως είναι, για παράδειγμα, οι νυχτερινές φοβίες, οι κρίσεις πανικού, η αίσθηση απουσίας συναισθημάτων (συναισθηματικό κενό), και εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες (σύγχυση και έλλειψη προσανατολισμού μετά από ατύχημα).

Το SHEN δεν είναι ιατρική, ψυχολογική, ή ψυχιατρική θεραπεία. Επιδρά μόνο στα συναισθήματα, που έχουν εγκλωβιστεί στο σώμα, και απελευθερώνει το άτομο από αυτά.