Τι είναι το βιοπεδίο και τι είναι το Τσι

topic 04abΗ πρώτη αναφορά στην ύπαρξη του βιοπεδίου συναντιέται στην Κίνα, γύρω στο 2500 π.χ. Η κινεζική λέξη Τσι, που προφέρεται και Κι ή Τσάι (Chi, Qi,Ch’i) και απεικονίζεται γραφικά με το καλλίγραμμα της εικόνας, μεταφράζεται ως ΄΄ζωτική δύναμη ή δύναμη της ζωής΄΄ και αντιστοιχεί σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε βιοπεδίο.

Το Τσι συναντιέται σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και αποτελεί τη βάση πανάρχαιων θεραπευτικών πρακτικών. Στην Ιαπωνία ήταν γνωστό ως Κι, στην παράδοση της Καμπάλα ως yesod, στους Σούφι ως Baraka και στην Ινδία ως Prana. Στην αρχαία Ελλάδα το αποκαλούσαν πνεύμα, και ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε στις θεραπείες του.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από πολλούς ερευνητές για να περιγράψουν το βιοπεδίο στα πλαίσια της κλασικής φυσικής. Ένας από τους πρώτους επιστήμονες που ασχολήθηκε ερευνητικά με το θέμα αυτό είναι ο R.R. Pavek, ο φυσικός που ανέπτυξε και διαμόρφωσε τη μέθοδο SHEN. Ο R.R. Pavek, μετά από μακροχρόνια πειραματική έρευνα, διαπίστωσε ότι το βιοπεδίο παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά ενός ηλεκτροστατικού πεδίου ή ενός πεδίου συνεχούς ρεύματος (Direct Current), και επεσήμανε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στην κατεύθυνση αυτή.

Πρόσφατες έρευνες έχουν προτείνει διάφορα μοντέλα για να περιγράψουν το βιοπεδίο. Ο φυσικός William Tiller έχει εισάγει μία νέα δύναμη, πέρα των γνωστών τεσσάρων δυνάμεων της φυσικής, για να ερμηνεύσει ορισμένα χαρακτηριστικά του βιοπεδίου. Ο γερμανός βιοφυσικός Fritz-Albert Popp και η ερευνητική του ομάδα έχουν προτείνει την ύπαρξη εγγενών δυναμικών καταστάσεων στη φυσιολογία του οργανισμού, οι οποίες παρουσιάζουν έναν υψηλό βαθμό τάξης και ευστάθειας και εκπέμπουν εγγενή ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που αποκαλούνται ΄΄βιοφωτόνια΄΄. Ο μηχανικός Savely Savva πιστεύει ότι το βιοπεδίο είναι κάτι παραπάνω από ηλεκτρομαγνητισμός και εισάγει μια μη συμβατή με τη φυσική συνιστώσα που ΄΄μεταφέρει΄΄ τις πληροφορίες της ΄΄πρόθεσης΄΄ και της ΄΄ψυχής΄΄. Τέλος, ο βιοφυσικός Chang-Lin Zhang ονομάζει το βιολογικό πεδίο ΄΄ηλεκτρομαγνητικό σώμα΄΄ και το θεωρεί ως ένα υπερ-ασθενές πεδίο στάσιμων κυμάτων που σχηματίζουν την ενεργειακή ανατομία, που συμπεριλαμβάνει τα chakras και τους μεσημβρινούς του βελονισμού. Στις μέρες μας, η έρευνα γύρω από την διασαφήνιση της φύσης του βιοπεδίου έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον πολλών ερευνητών.

Βέβαια, η ύπαρξη του βιοπεδίου έχει αναγνωριστεί από τα αρχαία χρόνια και, όπως επισημαίνεται παραπάνω, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές θεραπευτικές πρακτικές. Από πολύ παλιά, για παράδειγμα, ήταν γνωστή και ευρέως αναγνωρισμένη η ικανότητα κάποιων ανθρώπων να θεραπεύουν με το άγγιγμά ή το πλησίασμα των χεριών τους. Στους ανατολικούς πολιτισμούς, η ενέργεια του Τσι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στο Τσι Κονγκ, την πανάρχαια θεραπευτική πρακτική που συναντιέται για πρώτη φορά στην Κίνα πριν από 5.000 χρόνια. Στο Δυτικό κόσμο, η ΄΄Ενεργειακή Ιατρική΄΄ έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται και να θεωρείται ως ένας υπό διαμόρφωση νέος θεραπευτικός κλάδος.

Οι συγκινήσεις και τα συναισθήματα φαίνονται να πηγάζουν από το βιοπεδίο. Για το λόγο αυτό, οι μεταβολές που προξενούνται στο βιοπεδίο, προκαλούν μεταβολές στα συναισθήματα. Η ενέργεια του Τσι αυξάνεται με την αναπνοή και είναι δυνατόν να κατευθύνεται με τη βοήθεια των χεριών του θεραπευτή. Μεταφέρεται στον αέρα, απλώνεται στους ιστούς του θεραπευόμενου και διαχέεται μέσω των μεσημβρινών του βελονισμού.

topic 04aaΣτη θεραπεία SHEN, το Τσι χρησιμοποιείται για τη χαλάρωση των συσπάσεων που εγκλωβίζουν και παγιδεύουν τα οδυνηρά συναισθήματα. Το Τσι φτάνει βαθειά μέσα στο σώμα και μπορεί να μειώνει και να διαλύει την ένταση, να χαλαρώνει και να εκτονώνει τις φυσιο-συγκινησιακές συσπάσεις, να αλλάζει την αίσθηση που έχει κάποιος για το σώμα του, να αυξάνει τη διαύγεια και να επιφέρει αλλαγές στις πιο δύσκολες, πιο παγιωμένες και φαινομενικά μη αντιμετωπίσιμες περιπτώσεις.

Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, η λέξη SHEN, που απεικονίζεται γραφικά με το καλλίγραμμα της εικόνας μεταφράζεται συνήθως ως ΄΄Πνεύμα΄΄ και αναφέρεται στη ζωτικότητα που υπάρχει και διαπερνά το νευρικό σύστημα. 

Ως ονομασία της μεθόδου SHEN, η λέξη αποτελεί ακρώνυμο των λέξεων Specific Human Emotional Nexus, που μεταφράζεται ως ΄΄Καθορισμένο Ανθρώπινο Συγκινησιακό Σύμπλεγμα΄΄. Αναφέρεται δε στο γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται συγκεκριμένες συγκινήσεις σε καθορισμένα σημεία του σώματος.