Μια συνεδρία SHEN

shen 01Τα συναισθήματα τα βιώνουμε στο σώμα μας, σε τέσσερα βασικά κέντρα. Στο κέντρο της Καρδιάς, στο Ηλιακό Πλέγμα, στο κέντρο της Κοιλιακής Χώρας, και στο Υπογάστριο.

Ο θεραπευτής του SHEN αγγίζει με τις παλάμες του το σώμα του θεραπευόμενου και κατευθύνει τη φυσική ροή της ενέργειας, έτσι ώστε οι συσπάσεις να χαλαρώνουν και οι μπλοκαρισμένες, στα συγκινησιακά κέντρα, συγκινήσεις να απελευθερώνονται.

Ο θεραπευόμενος είναι ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι του μασάζ, ντυμένος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι δυνατόν να νιώθει μούδιασμα, γουργουρητά, να χαλαρώσει βαθιά ή και να κοιμηθεί. Συχνά, αισθάνεται να έρχονται στην επιφάνεια παλιές αναμνήσεις. Αυτές συνήθως δεν είναι μόνο απλές νοητικές εικόνες που ανακαλούνται στην μνήμη, αλλά είναι ‘εικόνες’ συγκινησιακά φορτισμένες. Βιώνει δηλαδή, μέσα από αυτές, με έντονο συνήθως τρόπο, τα συναισθήματα που είχε αισθανθεί στο παρελθόν. Συχνά αναδύονται και μεμονωμένες βιωματικές εικόνες, με τις οποίες ο θεραπευόμενος συνδέεται μέσω των αισθήσεων. ’’Ανακαλύπτει’’ και αισθάνεται δηλαδή τα βιώματά του μέσα από ΄΄εικόνες΄΄ οπτικές, ακουστικές, οσφρητικές, γευστικές ή απτικές.

Στην πρώτη συνάντησή του με τον θεραπευτή, ο θεραπευόμενος καλείται να απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορά στη φυσιοσυγκινησιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, και στα γεγονότα που του έχουν προκαλέσει οδυνηρά συναισθήματα. Αυτό βοηθάει τον θεραπευτή να προσδιορίσει τι ακριβώς έχει βιώσει ο θεραπευόμενος, και σε ποια σημεία έχουν παγιδευτεί οι συγκινήσεις μέσα στο σώμα. Μπορεί έτσι να σχεδιάσει τη θεραπευτική παρέμβαση που είναι η πιο κατάλληλη για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων του κάθε θεραπευόμενου.

shen 02Η πρακτική του SHEN βασίζεται στην πεποίθηση ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί αν δεν απαλλαγούμε πρώτα από τη συγκινησιακή μας επιβάρυνση. Αυτή η διαδικασία της απαλλαγής μας από τα οδυνηρά συναισθήματα δεν εκδηλώνεται με φωνές ή έντονες κινήσεις. Απλά, στη διάρκεια της συνεδρίας, το άτομο βιώνει το σχετικό οδυνηρό συναίσθημα, και έτσι απαλλάσσεται από αυτό. Πολλές φορές μάλιστα θυμάται και τι ακριβώς του είχε συμβεί, θυμάται δηλαδή και το συγκεκριμένο γεγονός. Ζωογόνα συναισθήματα ανακούφισης, χαράς και εμπιστοσύνης έρχονται στην επιφάνεια και ο θεραπευόμενος αρχίζει να μπορεί να απολαμβάνει την καθημερινότητά του χωρίς την επιβάρυνση των μπλοκαρισμένων συναισθημάτων.


ΤΟ SHEN ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ. Αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο και μπορεί να συνδυάζεται με άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Στις ΗΠΑ, το SHEN έχει δοκιμαστεί σε Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Αποτοξίνωσης, Μονάδες Χρόνιων Πόνων και Κέντρα Ψυχικής Υγείας.