Διατροφικές Διαταραχές

Νευρική Ανορεξία, Ψυχογενής Βουλιμία, Υπερφαγία, Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι διατροφικές διαταραχές συχνά συνυπάρχουν με άλλες ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η κατάχρηση ουσιών και διαταραχές του άγχους. Επιπλέον οι άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές ένδέχεται να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών καρδιακών παθήσεων, και την νεφρική ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Η νευρική ανορεξία

Τα συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας περιλαμβάνουν :

- Αντίσταση στην διατήρηση του σωματικού βάρους σε ή πάνω από ένα ελάχιστο φυσιολογικό βάρος για την ηλικία και το ύψος.του ατόμου.
- Εντονο φόβο ότι θα παχύνουν ή θ΄αποκτήσουν λίπος
- Άρνηση της σοβαρότητας της κατάστασης
- Καταπιεσμένο θυμό και χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Ανισορροπία στην έμμηνο ρύση

Τα άτομα αυτά βλέπουν τους εαυτούς τους ως υπέρβαρους ακόμη και αν είναι επικίνδυνα λεπτοί. Η διαδικασία του εαυτού γίνεται εμμονή. Ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες αναπτύσσονται όπως η αποφυγή γευμάτων, οι μικρές ποσότητες, η αποφυγή των περισσοτέρων τροφών.

Οι άνθρωποι με ανορεξία μπορεί να ελέγχουν επανειλημμένα το σωματικό τους βάρος και πολλοί βρίσκουν διάφορες τεχνικές για να το ελέγχουν όπως έντονη και ψυχαναγκαστική άσκηση, εσωτερικός καθαρισμός με τη βοήθεια του εμετού, της κατάχρησης καθαρτικών, κλύσματα και διουρητικά.

Τα κορίτσια με ανορεξία συχνά έχουν καθυστερημένη έναρξη της πρώτης περιόδου τους.

Ψυχογενής βουλιμία

Τα συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας περιλαμβάνουν:

Υπερφαγία,η οποία χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής μέσα σένα διακριτό χρονικό διάστημα,και την αίσθηση της έλλειψης ελέγχου πάνω στην διατροφή.

Ακατάλληλη αντισταθμιστική συμπεριφορά για την αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους, όπως πρόκληση εμετού ή κακή χρήση καθαρτικών, διουρητικών, κλύσματα νηστεία ή υπερβολική άσκηση.

Η υπερφαγία και οι ακατάλληλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές συμβαίνουν και τά δύο, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για 3 μήνες κάθε φορά.

Τα άτομα με βουλιμία συνήθως ζυγίζουν εντός των φυσιολογικών ορίων για την ηλικία και το ύψος τους. Ωστόσο, όπως και τα άτομα με ανορεξία, μπορεί να φοβούνται μήπως πάρουν βάρος ,επιθυμούν να χάσουν βάρος και αισθάνονται έντονη δυσαρέσκεια με το σώμα τους.

Τα άτομα με βουλιμία συχνά ενεργούν με μυστικότητα ,αισθάνονται αηδία και ντροπή όταν τρώνε,και ανακούφιση με τον εσωτερικό καθαρισμό.

Ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαραχή ( Binge-eating)

Τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής είναι:

Ως εχει το κείμενο χωρίς διορθώσεις

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Είναι μια πολύπλευρη διαταραχή.
Mερικές φορές το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αναφέρεται ως σπαστική κολίτιδα ή βλενώδης κολίτιδα.

Τα συμπτώματα προκύπτουν από μια διαταραχή στην αλληλεπίδραση μεταξύ εντέρου,εγκεφάλου και αυτόνομου νευρικού συστήματος που μεταβάλει την ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου.

Ο κοιλιακός πόνος, η δυσφορία που νιώθει το άτομο συνδέονται με την μεταβολή της ρύθμισης του εντέρου, όπως συχνές κενώσεις, διάρροια η και δυσκοιλιότητα.