Κατάθλιψη

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι κατάθλιψης.

Η Μείζων Κατάθλιψη .Οπως και η γρίπη ,η μείζων κατάθλιψη εχει το αρχικό ,το μεσαίο και το τελευταίο στάδιο.Αντίθετα από την γρίπη ,η μείζων κατάθλιψη πολλές φορές κρατάει για πολλούς μήνες .Αν δεν αντιμετωπιστεί, εχει την τάση να ξαναεμφανίζεται.Κάθε επανεμφάνιση εχει μεγαλύτερη διάρκεια και καταβάλει τον άνθρωπο περισσότερο από την προηγούμενη.

Η Χρόνια Κατάθλιψη. Η χρόνια κατάθλιψη είναι μια μακροχρόνια, χαμηλού βαθμού κατάθλιψη που μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια .Πολλοί άνθρωποι την έχουν σχεδόν σ΄ολη τους την ζωή.Η χρόνια κατάθλιψη είναι γνωστή και σαν δυσθυμία –δυς από την ελληνική ρίζα που σημαίνει δυσλειτουργία, και θυμία από την ελληνική λέξη θυμός που σημαίνει μία ψυχική διάθεση.Δυσθυμία λοιπόν είναι η δυσλειτουργία της ψυχικής διάθεσης ενός ατόμου.

Η Μανιοκατάθλιψη Στην περίπτωση αυτή ,η κάτω βόλτα της κατάθλιψης μπορεί να εναλλάσεται με ημέρες ή εβδομάδες μανίας –υπερβολική έξαρση, αδικαιολόγητες μεγαλεπίβολες σκέψεις που, πολλές φορές συνοδεύονται από ακραίες ή επικίνδυνες (εως καταστροφικές ) πράξεις.Ειναι επίσης γνωστή σαν διπολική κατάθλιψη ,γιατί το μανιοκαταθλιπτικό άτομο κυμαίνεται μεταξύ του καταθλιπτικού πόλου (κάτω ) και του αντίθετου ευφορικού πόλου (πάνω) με απρόβλεπτες, γρήγορες μεταστροφές.
Η.Η.Bloomfield M.D

Η κατάθλιψη εκδηλώνεται μ΄ένα συνδυασμό συμπτωμάτων που επιρρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των ατόμων να εργαστούν, να μελετήσουν, να κοιμηθούν, να φάνε και να απολαύσουν ευχάριστες δραστηριότητες.

Συμπτωματα της Κατάθλιψης
Επίμονη θλίψη,άγχος
Αισθήματα απελπισίας,απαισιοδοξία
Αισθήματα ενοχής ,αναξιότητας ,ανικανότητας
Απώλεια ενδιαφέροντος ,για ευχαρίστηση για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε,για φίλους.
Μειωμένη ενέργεια,κόπωση
Δυσκολία στην συγκέντρωση ,στην μνήμη,στην λήψη αποφάσεων
Αυπνία,ξήπνημα τά χαράματα ή πολύωρος υπνος/λήθαργος
Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους,ή υπερφαγία και αύξηση του σωματικού βάρους
Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας,απόπειρες αυτοκτονίας
Ευσυγκινησία
Ανησυχία, ευερεθιστικότητα
Επίμονα σωματικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται σε ασθένεια όπως πονοκέφαλοι,πεπτικές διαταραχές,χρόνιοι πόνοι.

Πώς το SHEN βοηθά στην κατάθλιψη

Η πρακτική της Θεραπείας SHEN βασίζεται στην θεωρία του βιοπεδίου και των συγκινησιακών του κέντρων.

Η θεραπεία SHEN επιδρά στις συγκινήσεις που υπάρχουν εγκλωβισμένες στο σώμα από το παρελθόν,και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, όπως επίσης και την φυσιολογική λειτουργία του σώματος.

Η εμπειρία μας με καταθλιπτικά άτομα έδειξε στις περισσότερες περιπτώσεις ότι η κατάθλιψη ηταν αποτέλεσμα της καταστολής συναισθημάτων φόβου,θλίψης ή ντροπής.