Κρίσεις Πανικού

Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό κύμα συντριπτικού φόβου που έρχεται χωρίς προειδοποίηση και χωρίς οποιονδήποτε προφανή λόγο.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ταχυκαρδία
Δυσκολία στην αναπνοή
Αίσθημα ασφυξίας
Παράλυση
Ζάλη
Ναυτία
Τρόμο
Πόνους στο στήθος
Τρέμουλο
Εφίδρωση
Αίσθηση πνιγμού
Εξάψεις ή ρίγη
Μούδιασμα στα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών («καρφίτσες και βελόνες»)
Φόβο τρέλας
Φόβο θανάτου

Η διαταραχή πανικού είναι μια σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει ένας στους 75 ανθρώπους. Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Ενώ δεν είναι γνωστό πού ακριβώς οφείλεται, φαίνεται να συνδέεται με τις περιόδους των σημαντικών μεταβάσεων στη ζωή που προκαλούν άγχος, όπως για παράδειγμα, η αποφοίτηση, ο γάμος, ή η γέννηση του πρώτου παιδιού. Υπάρχουν επίσης στοιχεία για γενετική προδιάθεση.

Η κρίση πανικού δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει αίσθημα τρόμου. Οδηγεί συχνά σε φοβίες, κατάχρηση ουσιών, κατάθλιψη, ακόμη και αυτοκτονία. Αν και στην αρχή οι κρίσεις εμφανίζονται εντελώς ξαφνικά, είναι δυνατόν ο πάσχων να τις προκαλεί και μόνος του, όταν έχει συμπτώματα που τις θυμίζουν. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο νιώθει ταχυκαρδία την ώρα που βρίσκεται σε κρίση πανικού, όταν για κάποια άλλη αιτία (π.χ. μετά από τρέξιμο) αισθανθεί ξανά ταχυκαρδία, είναι δυνατόν από το άγχος του να προκαλέσει μόνο του μια νέα κρίση πανικού.
Χωρίς θεραπεία, η διαταραχή πανικού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Συνήθως οδηγεί σε φοβία. Αυτό συμβαίνει γιατί, όποιος έχει βιώσει κρίσεις πανικού, αποφεύγει τις καταστάσεις που φοβάται ότι θα οδηγήσουν ξανά σε αυτές. Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε βιώσει μια κρίση πανικού ενώ οδηγούσε, αποφεύγει την οδήγηση, μέχρι που τελικά αναπτύσσει πραγματική φοβία για την οδήγηση. Στη χειρότερη περίπτωση, τα άτομα με διαταραχή πανικού αναπτύσσουν αγοραφοβία, δηλαδή φόβο να βγουν έξω από το σπίτι τους. Τα άτομα αυτά πιστεύουν ότι με την παραμονή τους μέσα στο σπίτι θα αποφύγουν να εκτεθούν σε καταστάσεις που προκαλούν την κρίση πανικού. Ο φόβος της επικείμενης κρίσης είναι τόσο εξουθενωτικός, που προτιμούν να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχή πανικού:

• Είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά

• Βρίσκονται σε μεγαλύτερο κινδύνου να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας

• Καταφεύγουν συχνά για βοήθεια στα Επείγοντα Περιστατικά των νοσοκομείων

• Αφιερώνουν πολύ λίγο από το χρόνο τους σε χόμπι και σε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες

• Τείνουν να είναι οικονομικά εξαρτημένοι

• Φοβούνται την οδήγηση, αν πρόκειται να απομακρυνθούν λίγο από το σπίτι τους